HjemArtiklerEktefellebidrag ved skilsmisse: rettigheter, plikter og fastsettelse

Ektefellebidrag ved skilsmisse: rettigheter, plikter og fastsettelse

29.04.2025

Ektefellebidrag er et økonomisk bidrag som en av ektefellene kan bli pålagt å betale til den andre ektefellen etter en skilsmisse eller separasjon. Dette bidraget har som formål å sikre at den økonomisk svakere ektefellen får tilstrekkelig økonomisk støtte i en overgangsperiode etter bruddet, og for å utjevne økonomiske ulikheter som kan ha oppstått i løpet av ekteskapet.

Midlertidig og varig ektefellebidrag

Ektefellebidrag kan være enten midlertidig eller permanent. Det finnes to hovedtyper av ektefellebidrag; midlertidig ektefellebidrag og varig ektefellebidrag.

Midlertidig ektefellebidrag gis for en kortere periode etter skilsmisse for å gi den økonomisk svakere ektefellen tid til å tilpasse seg den nye økonomiske situasjonen. Vanligvis gis midlertidig ektefellebidrag i en periode på inntil 3 år, men kan i spesielle tilfeller være lengre, for eksempel dersom den ene ektefellen har vanskeligheter med å komme seg tilbake i arbeid etter skilsmisse.

Varig ektefellebidrag kan fastsettes i tilfeller der den ene ektefellen har betydelig lavere inntekt eller økonomisk ressurser, og det er vanskelig for vedkommende å oppnå økonomisk selvstendighet. Dette kan for eksempel være aktuelt dersom den ene ektefellen har vært hjemmeværende i flere år og ikke har hatt mulighet til å bygge opp egen inntekt eller pensjon.

Kriterier for ektefellebidrag

Det er flere momenter som tas i betraktning ved vurdering om ektefellebidrag skal gis og i hvilken størrelse. De viktigste momentene er partenes økonomiske situasjon, ekteskapets varighet, egen inntekt, arbeidsmuligheter og behovet for bidrag.

Partenes økonomiske situasjon omfatter inntekt, formue, gjeld og andre økonomiske forpliktelser. Hvis den ene ektefellen har betydelig høyere inntekt eller formue enn den andre, kan dette være grunnlag for bidrag.

Jo lengre ekteskapet har vart, desto større er sannsynligheten for at ektefellebidrag kan bli pålagt. Langvarige ekteskap, særlig der den ene parten har vært økonomisk avhengig av den andre, kan føre til at bidraget gis over en lengre periode.

Hvis den ene ektefellen har fått muligheten til å utvikle sin karriere og opparbeide egen inntekt i løpet av ekteskapet, vil dette kunne påvirke vurderingen av bidragets varighet og størrelse.

Den økonomisk svakere ektefellen må kunne bevise at han/hun har et reelt behov for økonomisk støtte for å kunne forsørge seg selv etter skilsmissen.

Hvordan fastsettes ektefellebidrag?

Fastsettelsen av ektefellebidrag skjer enten ved forhandling mellom partene eller ved rettslig avgjørelse dersom partene ikke kan bli enige. Hvis saken går til retten, vurderer domstolen de økonomiske forholdene for begge parter og eventuelle behov for økonomisk støtte.

I noen tilfeller kan ektefellebidraget avtales mellom partene gjennom en avtale uten at saken går til retten. Hvis begge parter er enige om bidraget, kan dette avtales i forbindelse med skilsmissen eller separasjonen. En slik avtale vil være bindende for begge parter.

Endringer og bortfall av ektefellebidrag

Ektefellebidrag kan endres eller opphøre dersom det skjer vesentlige endringer i den økonomiske situasjonen til en av partene. Dette kan inkludere økt inntekt, ny samboer, eller dersom den som mottar bidraget gifter seg på nytt. Dersom den som betaler ektefellebidrag, for eksempel får vesentlig lavere inntekt eller får økonomiske problemer, kan det også være grunnlag for å justere bidraget.

Trenger du avklaring om du har rett/plikt til ektefellebidrag, eller trenger du bistand med å utforme avtale, fremme krav om ektefellebidrag osv. ta kontakt med våre advokater i Legalis.

Få hjelp av en spesialist på familierett

Kontakt en av Leglias sine advokater for spørsmål om økonomiske forhold mellom ektefeller og samboere, samt hvordan oppgjøret skal skje ved samlivsbrudd.