HjemArtiklerIdentitetstyveri

Identitetstyveri

Før i tiden ble avtaler stort sett inngått med signatur eller personlig oppmøte. ID-tyveri og økonomisk misbruk gjorde seg da til kjenne på andre måter enn i dag, typisk ved forfalskning av signaturer, misbruk av legitimasjon og gjennom press eller tvang til å gjennomføre avtaleinngåelse. De «nye» signeringsmekanismene skulle gjøre avtaleinngåelser enklere gjennom sikker elektronisk legitimering og signering.

Men nye mekanismer har også gitt nye problemer, som stadig flere har fått oppleve. Får noen først tak i signeringsløsningen, trengs bare personnummer og et personlig passord. Dette krever stor aktsomhet fra innehaveren, både hva gjelder oppbevaring, valg av passord og hemmelighold av dette. I praksis er det klart at de færreste låser inn BankID-brikken i sin egen bolig eller bærer denne med seg til enhver tid. Det er heller ikke vanskelig å se for seg at svært mange nok også har kunnskap om samboers eller ektefelles passord etter mange års samliv. Dette kan i verste fall få meget store konsekvenser.

Ansvar for gjeld som stiftes

Dersom noen har inngått en avtale i ditt navn uten at du har hatt kunnskap om det, vil du i utgangspunktet ikke være direkte bundet av avtalen. Det har simpelthen ikke blitt inngått noen gyldig avtale mellom deg og banken. Men selv om avtalen ikke gjelder, vil du likevel kunne bli erstatningsansvarlig overfor banken. Det er her din aktsomhet kommer inn. Har du gjort det du burde og kunne for å forhindre ID-tyveri? Tar du alle forholdsregler, vil du som regel kunne svare «ja» på dette spørsmålet. Har du derimot delt passordet ditt med personen som stiftet gjeld, vil det som regel måtte konstateres uaktsomhet. I slike tilfeller må brukeren normalt erstatte finansinstitusjonens tap. Selv om du vil kunne bli erstatningsansvarlig overfor banken, er det viktig å være klar over at du fremdeles har et tilbakebetalingskrav mot personen som svindlet deg. Det å stifte gjeld i annen persons navn er også straffbart og gjerningspersonen risikerer å bli funnet skyldig i straffbar handling.

Hvordan forhindre misbruk av Bank-ID og erstatningsansvar? Det viktigste du kan gjøre for å unngå misbruk av din BankID og erstatningsansvar overfor banken er å ta alle nødvendige forholdsregler. Det beste utgangspunktet har du hvis du leser og etterlever avtalevilkårene for PersonBankID. Mange er ikke kjent med innholdet i avtalen, selv om denne ble signert av brukeren ved utstedelse.

Noen viktige råd:

Det finnes hjelp

Dersom uhellet først er ute, er det mange som opplever langvarig økonomisk krise. Det er i denne sammenheng lurt å ha et hjelpeapparat rundt seg. En rekke forsikringsselskaper tilbyr i dag ID-tyveriforsikring. Er det behov for bistand fra advokat, vil man ofte kunne få innvilget rettshjelpsdekning fra forsikringsselskapet hvis det er snakk om ID-tyveri fra andre enn nærstående familiemedlemmer.

Noen ganger er det på det rene at det foreligger uaktsomhet og at du er erstatningsansvarlig overfor finansinstitusjonene. I slike tilfeller kan det være lurt å få økonomisk rådgivning så fort som mulig. Hos NAV kan man få tildelt gjeldsrådgiver og vedkommende kan blant annet hjelpe deg med å få oversikt over gjelden, undersøke om noe kan gjøres for å forbedre din økonomi og bistå i forhandling med kreditorer.

Det er dessverre en del som lever under konstant økonomisk underdanighet, og økonomisk misbruk fra partner kan være en del av et slik regime. Noen kaller dette for økonomisk vold, men ofte involverer det også andre former for vold, slik som psykisk vold. Dersom du er utsatt for dette, kan det være lurt å kontakte ditt lokale krisesenter for veiledning og eventuelt videre hjelp. Dersom det blir tatt ut tiltale mot personen som har begått ID-tyveri, vil du som fornærmet kunne ha krav på bistandsadvokat under straffesaken. En bistandsadvokat vil kunne hjelpe deg med å fremme erstatningskrav mot gjerningspersonen i forbindelse med rettssaken.

Få hjelp av en spesialist på kjøpsrett

Få hjelp fra advokat i forbindelse med kjøp eller salg av bil, båt, motorsykkel (MC), bobil, campingvogn eller andre varer.