Arbeidsrett er regler mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Fagfeltet spenner vidt fra regler om ansettelser, hva gjelder under ansettelsen, og ikke minst hva gjelder ved / for opphør av ansettelser. Denne artikkelen viser problemstillinger som kan være aktuelle i nedgangstider.
Her kan du ha krav på dagpenger og permitteringsvarsel. Det kan tenkes du i realiteten dekker fast behov for arbeidskraft, f.eks hvis du har jobbet lenge for arbeidsgiver og har oppdrag ofte. Dette må alltid vurderes konkret, men det syndes mye i arbeidslivet overfor ekstrahjelper og deres rettigheter etter arbeidsmiljøloven. Du bør be arbeidsgiver gi også deg permitteringsvarsel, i det minste at arbeidsgiver bekrefter omfanget av arbeidet, søke om dagpenger og klage på eventuelle avslag fra NAV.
Sykepengene er som hovedregel 100% av lønnen din, mens dagpenger ofte er vesentlig lavere (ofte i praksis 50-66 % av lønnen).
Er du sykmeldt før permitteringen, fortsetter sykepengene på vanlig måte, det skjer ingen endringer her. Om du sykmeldes under varselperioden, altså etter varsel om permittering er gitt, men før den er trådt i kraft, får du også sykepenger beregnet av lønnen din med 100%.
Dersom du mottar dagpenger og så sykmeldes, beregnes sykepengene av dagpengene, som nevnt langt lavere enn dagpenger. Ved langvarig sykmelding, kan ditt tap bli omfattende.
Dersom arbeidsgiver må stenge eller innskrenke for godt, skal du ikke være permittert lengre. Da må arbeidsgiver vurdere og utstede oppsigelse. Mange arbeidsgivere lar permittering fortsatt løpe selv om vilkårene for permittering (midlertidig bortfall av oppgaver), ikke lenger er oppfylt.
Vær klar over at ved oppsigelse gjeninntrer arbeidsgivers lønnsplikt, selv om du er permittert, og dette fra dato for mottak av oppsigelse. NAV pleier kreve tilbake eventuell stønad hvis du samtidig er oppsagt og har krav på lønn fra arbeidsgiver.
Vær også klar over at ved oppsigelse skal arbeidsgiver følge krav til saklig grunn i arbeidsmiljøloven, og må også foreta en saklig utvelgelse. Det fører dessverre for langt til å kunne si mer om dette her. Men rådet er uansett: Mener du at du kan være utsatt for urett, bør du alltid kontakte advokat og sjekke dine rettigheter!
Trenger du advokat som er spesialist på arbeidsrett? Ta kontakt med Legalis for en innledende vurdering av din sak.