Når en ektefelle går bort, kan gjenlevende ektefelle ha mulighet til å sitte i uskiftet bo. Men er dette alltid det beste valget? Her går advokat Marie Sørlie gjennom fire viktige forhold du bør vurdere før du bestemmer deg om du skal sitte i uskiftet bo.
Hva betyr det å sitte i uskiftet bo?
Arveloven gir gjenlevende ektefelle rett til å sitte i uskiftet bo. Dette innebærer at boet etter avdøde ikke blir skiftet umiddelbart, og gjenlevende ektefelle har rådigheten over formuen.
Det motsatte av et uskiftet bo, er at boet blir skiftet etter at den første har gått bort. Dette innebærer å gjøre opp verdiene etter avdøde og fordele disse til arvingene.
Begrensninger når du sitter i uskiftet bo
Som gjenlevende ektefelle kan du som et utgangspunkt råde fritt over hele uskifteformuen. Det er likevel flere begrensninger i denne adgangen etter arveloven, som at du ikke fritt kan gi større gaver eller foreta arveoppgjør av uskifteformuen. Det vil for eksempel ikke være mulig å forskjellsbehandle arvinger.
I tillegg kan det være restriksjoner i adgangen til å ta opp større lån eller å ha et stort forbruk. Brudd på reglene kan føre til at uskifteboet må skiftes, eller at midler må tilbakeføres til uskifteboet. Du må være villig til å akseptere disse begrensingene om du vil sitte i uskiftet bo.
Din alder og livssituasjon
Det er generelt ikke anbefalt å sitte i uskiftet bo dersom du er relativt ung. Boet må skiftes dersom du gifter deg på nytt, og du risikerer å måtte skifte boet dersom du får samboer.
Det kan også føles begrensende å være bundet av uskifteboets restriksjoner over lang tid. Er du derimot godt voksen, kan muligheten til å sitte i uskiftet bo gi økonomisk stabilitet og trygghet i alderdommen, uten å måtte tenke på skiftet.
Ditt forhold til avdødes arvinger
Før du bestemmer deg for å sitte i uskiftet bo, bør du vurdere forholdet ditt til avdødes arvinger. Det er viktig at arvingene har den nødvendige tillitt til at du forvalter uskifteboet på en korrekt måte. Manglende tillitt kan føre til ubehagelige konflikter mellom deg og arvingene om hvordan du håndterer uskifteformuen.
Økonomiske hensyn før du velger uskiftet bo
Før du bestemmer deg for å sitte i uskiftet bo, bør du vurdere din egen økonomi. Hvis du har en stabil økonomi som sikrer deg en komfortabel alderdom, kan det være lurt å skifte boet. Husk også at overtakelse av uskifteformuen kan utløse formuesskatt.
Du må også være klar over at eventuelle skjevdelingskrav vil gå tapt når du velger å sitte i uskiftet bo. Dette kan få betydning både for det senere arveoppgjøret til dine egne arvinger, og for din egen økonomi dersom du senere bestemmer deg for å skifte boet.
Når det gjelder arvingene sine økonomiske forhold, bør du vurdere om arvingene skal motta arven ved ditt arvefall, eller om de kan ha behov for arven tidligere. For eksempel kan det være aktuelt å skifte boet hvis arvingene er i en etableringsfase eller står i en situasjon der de har behov for arven før din død.
Til slutt er det viktig at du kjenner til avdødes økonomiske forhold. Dersom avdøde har mer gjeld enn verdier, bør du ikke sitte i uskiftet bo, ettersom du selv blir ansvarlig for avdødes gjeld.
Hva bør du velge?
I mange tilfeller kan uskiftet bo være en god løsning, men det er ikke alltid det rette valget. Å sitte i uskiftet bo kan gi økonomisk trygghet, men det innebærer også noen forpliktelser og risikoer. Derfor er det viktig å vurdere nøye både økonomiske, familiære og personlige forhold før man tar en beslutning.
Hvordan kan Advokatfirmaet Legalis bistå?
Advokatfirmaet Legalis har erfarne advokater som kan hjelpe deg med alle utfordringer knyttet til uskiftet bo. Vi tilbyr juridisk rådgivning for å sikre at disposisjoner er i samsvar med arveloven, og kan hjelpe med samtykkeerklæringer for gaver eller arveoppgjør. Advokatene bistår også med å skifte boet hvis det er påkrevd eller ønskelig, og de hjelper til med å løse konflikter mellom gjenlevende ektefelle og arvinger.
Artikkelen er også publisert hos vår samarbeidspartner Norsk Familieøkonomi.
Advokatfirmaet Legalis bistår med arveoppgjør, arveplanlegging, generasjonsskifter og utarbeidelse av testamenter og fremtidsfullmakter.