Å gi forskudd på arv kan være en gunstig måte for foreldre å hjelpe barna sine økonomisk på. I denne artikkelen gir vi deg oversikt over det du må vite om forskudd på arv og tips til hvordan du unngår fallgruver.
Forskudd på arv innebærer at en økonomisk ytelse en arving har mottatt, senere skal trekkes fra ved arveoppgjøret.
Det kan være hensiktsmessig at barna får hele eller deler av arven på forskudd. Et klassisk tilfelle er at foreldre ønsker å hjelpe barna med å komme inn på boligmarkedet ved å dele ut forskudd på arv. I andre tilfeller ønsker kanskje foreldre å hjelpe barn i en vanskelig livssituasjon.
Forskudd på arv skiller seg fra rene gaver. Gaver kan man gi uten at dette får noen betydning for fordeling av arv.
Det er opp til deg om den økonomiske ytelsen du gir skal være forskudd på arv eller gave. Mange ønsker at barna skal ende opp med å motta like mye i arv etter seg. Gis ytelsen som en ren gave, og for eksempel bare til ett barn, vil verdiene fordeles ulikt.
Mange tror at økonomiske ytelser man gir til et barn mens man er i live, automatisk vil trekkes fra arven til vedkommende barn når man dør. Dette stemmer ikke.
For at en økonomisk ytelse skal gå til avkortning når arven deles ut, må det ha blitt satt som en betingelse for ytelsen da den ble mottatt. Barnet må altså være kjent med betingelsen før hun aksepterer og mottar ytelsen. Tidligere var det slik at foreldrene kunne komme etter at en gave hadde blitt gitt og si at denne verdien skulle avkortes i arven til barnet. Slik er det ikke lenger.
Vi anbefaler å opprette et gavebrev når det gis ut forskudd på arv. I gavebrevet bør det stå at ytelsen som er gitt skal avkortes i senere arv. Videre bør det i gavebrevet stå hvilken verdi avkortingsbeløpet skal settes til. På grunn av inflasjonen er én krone i dag ikke like mye verdt som én krone 20 år frem i tid. Vi har også de senere årene sett en enorm prisvekst i eiendomsmarkedet. For å sikre likebehandling av barna velger derfor mange å bestemme at den opprinnelige ytelsen skal reguleres etter konsumprisindeksen, boligprisvekst eller lignende når avkortingsbeløpet skal settes. Ønsker man en slik løsning, er det viktig at dette bestemmes når ytelsen gis. Det er nemlig slik at dersom avdøde ikke har bestemt noe rundt avkortingsbeløpet, følger man lovens utgangspunkt om at det skal settes til verdien av ytelsen da den ble mottatt.
I tillegg til at giver og mottaker signerer på gavebrevet, anbefaler vi at også øvrige barn informeres om, og signerer på, gavebrevet. Hvis ikke øvrige arvinger vet om gavebrevet og arveforskuddets eksistens, er det fare for at avkortningen ikke blir gjennomført i tråd med avdødes ønsker.
Dersom du sitter i uskiftet bo, er det noen begrensninger i adgangen til å gi ut forskudd på arv. Uskiftet bo innebærer at man utsetter arveoppgjøret etter den førstavdøde ektefellen eller samboeren. Den gjenlevende ektefellen eller samboeren tar derfor over formuen, eiendelene og gjelden til den førstavdøde. Hvis du sitter i uskiftet bo, kan du bare gi ut forskudd på arv dersom alle arvingene mottar like mye arveforskudd, eller dersom arvingene gir samtykke til at det deles ut arveforskudd bare til enkelte arvinger.
Hvis du vurderer å gi forskudd på arv til ett eller flere av barna dine, anbefaler vi at du rådføre deg med oss. Våre advokater kan hjelpe til med å utforme de skriftlige dokumentene som er nødvendige i saken. Med advokatbistand sikrer man at dokumentene har et klart og korrekt innhold, og på den måten forhåpentligvis forhindrer konflikt mellom arvingene i etterkant. En advokat kan dessuten vurdere om arveforskuddet du planlegger vil komme i konflikt med øvrige regler i arveloven og ekteskapsloven, og veilede deg i prosessen.
Advokatfirmaet Legalis har flere advokater som er spesialister på arverett. Ta gjerne kontakt med oss for en gratis og uforpliktende samtale.
Advokatfirmaet Legalis bistår med arveoppgjør, arveplanlegging, generasjonsskifter og utarbeidelse av testamenter og fremtidsfullmakter.