Statsadvokaten var enig i at en mann som ble idømt 45 dagers ubetinget fengsel i tingretten på grunn av manglende tillatelse til å innføre våpen, burde frifinnes.
I juli 2023 reiste en mann med statsborgerskap fra et annet europeisk land inn i Norge med to våpen og større mengder ammunisjon og stridsutstyr. Da han prøvde å deklarere våpnene og utstyret på rød sone i tollen på Svinesund, ble politiet tilkalt og mannen pågrepet.
Dømt for forsøk på innførsel
Mannen fremla europeisk våpenpass i tollen. Dette gir i utgangspunktet rett til å ta med seg våpen inn i landet i tre måneder, så lenge man dokumenterer at det skal brukes til jakt, sportsskyting eller samleaktivitet. I motsatt tilfelle regnes det som innførsel/import, og er avhengig av tillatelse fra politiet, jfr. våpenlovens § 21.
Da saken ble behandlet i tingretten, mente retten det objektivt sett var snakk om straffbart forsøk på innførsel av våpen og ammunisjon. Retten mente mannen ikke anstrengte seg nok for å skaffe seg informasjon om norske våpenregler, selv om han både googlet og fikk venner i Norge til å sjekke for seg. Dermed var han ikke aktsom nok for å bli frifunnet under såkalt rettsvillfarelse, mente retten.
Han ble idømt 120 dagers fengsel, hvorav 45 ubetinget, og inndragning av alle våpnene, ammunisjonen og deler av utstyret.
Statsadvokaten enig i at klient burde frifinnes
Med hjelp fra advokat Martin Jacob Kristoffersen i Legalis, ble dommen anket til lagmannsretten. Det ble påpekt for det første at det står lite til ingenting om grensedragningen mellom lovlig og ulovlig våpeninnførsel på nettsidene til politiet og tollvesenet. Det stod faktisk til og med at man kan gå på grønn sone med europeisk våpenpass. Derfor måtte det være snakk om rettsuvitenhet.
For det andre ble det påpekt at uaktsomt forsøk ikke et straffbart etter norsk lov. Det ble anført at det er heller ikke et forsøk på ulovlig innførsel å gå på rød sone i tollen og deklarere varer man er usikker på der, i motsatt fall ville det skape en farlig presedens, der ingen tør å vise tollerne noe.
Etter å ha sett nærmere på saken var den høyere påtalemyndigheten enig i at mannen burde frifinnes. Påtalemyndigheten la vekt på at tingretten ikke har vurdert skyldkravet tilstrekkelig. Det var heller ikke bevis for at mannen var grovt uaktsom, som er minstekravet for å bli dømt for brudd på straffelovens § 190.
Det endte dermed med full frifinnelse i lagmannsretten.
Høy terskel
Ettersom saken ikke fikk en full behandling i lagmannsretten, er det enkelte juridiske problemstillinger som ikke ble gjennomgått. I alle tilfeller viser saken at terskelen for å bli idømt fengsel i saker som omhandler offentlige tillatelser, er, og skal være høy. I forarbeidene til straffelovens § 190, om «ulovlig befatning med skytevåpen, våpendeler, eksplosiver og utgangsstoffer for eksplosiver» er det påpekt at bestemmelsen er ment å ramme de grovere overtredelsene, som ofte har en tilknytning til kriminell virksomhet. Det var ingenting i denne saken som skulle antyde at mannen hadde tilknytning til kriminell virksomhet.
Hvordan kan Legalis sine advokater hjelpe deg?
Våre advokater har solid kompetanse og erfaring, og vil sørge for å gi råd konkret tilpasset din situasjon. Målsetningen er et best mulig utfall i din sak. Vi undersøker også om du kan ha krav på offentlig oppnevnt forsvarer. Ta kontakt med oss i dag for en vurdering av din sak.
Ta kontakt med advokat hos Legalis dersom du trenger forsvarer eller bistandsadvokat i straffesak.