HjemArtiklerKrav til sannsynliggjort identitet i utlendingssaker

Krav til sannsynliggjort identitet i utlendingssaker

For å få opphold i Norge må man som regel sannsynliggjøre sin identitet. I noen tilfeller gir utlendingsmyndighetene likevel opphold i Norge, selv om identiteten ikke er sannsynliggjort, for eksempel ved begrensede tillatelser etter utlendingsloven § 38 (5) eller ved asyl. Dersom det avdekkes at en utlending har oppgitt uriktig identitet, kan oppholdstillatelsen bli tilbakekalt.

I saker der det er tvil om en flyktning sin identitet, vil de ikke fylle vilkårene for reisebevis for flyktninger. Som følge av dette blir flyktningen avskåret fra å kunne identifisere seg i banken, i husleieforhold og i jobbsammenheng. Ved begrensede tillatelser etter utlendingsloven § 38 femte ledd vil oppholdstillatelsen vanligvis gis for en kortere tid og ikke gi grunnlag for familieinnvandring og permanent oppholdstillatelse.

Vurderingen av identitet baseres på flere faktorer. Utlendingsmyndighetene vurderer identitetsdokumentene som er fremlagt, troverdigheten til asylforklaringen, samt vil de se hen til opplysninger oppgitt i søknaden til familiemedlemmer som senere søker opphold i Norge.

Å sannsynliggjøre en identitet, som utlendingsmyndighetene mener er feil, kan være en krevende oppgave, som krever inngående kjennskap til landinformasjon og utlendingsmyndighetenes arbeid og retningslinjer. Ta kontakt med en av våre advokater for en vurdering av din sak.

Få hjelp av en spesialist på utlendingsrett

Advokatfirmaet Legalis hjelper deg i spørsmål om familiegjenforening, statsborgerskap, tilbakekall, utvisning og andre saker som gjelder utlendingsrett.