HjemArtiklerRettigheter for pasienter uten fastlege

Rettigheter for pasienter uten fastlege

De siste årene har fastlegene fått mer ansvar, og mange fast leger er overarbeidet. Kommunene sliter med rekrutteringen, og stadig flere står uten fastlege. Hvilke rettigheter har du selv om du står uten fastlege?

13.02.2024

Hvem har ansvaret?

Kommunen skal sikre at alle inn- byggere i norske kommuner står på en fastlegeliste. Dette innebærer at kommunen skal organisere ordningen og sørge for at alle som ønsker fast-lege i kommunen, får et tilbud om dette. Det er blant annet pasient- og brukerrettighetsloven med tilhørende forskrift om fastlegeordningen som gir disse rettighetene.

En viktig del av kommunens ansvar er å rekruttere nok fastleger. Dette har vært en stor utfordring for mange kommuner de siste årene. Flere kommuner har utlyst fastlegestillinger uten å få søkere. Dette har ført til en fastlegekrise.

Hvis fastlegen din har sluttet eller har langtidsfravær, skal kommunen skaffe vikar eller flytte pasientene til en ny fastlegeliste. Noen fastlegelister er ikke tilknyttet en fast lege, det vil si at pasientene ikke vil ha en fast person å forholde seg til. Likevel skal alle være tilknyttet et legekontor slik at det skal være mulig å bestille en legetime.

Står ikke på fastlegeliste

Dersom du ikke står på noen liste, er dette et brudd på lov og forskrift. I noen tilfeller henviser kommunen til legevakten, men her risikerer man også å bli avvist dersom det ikke er behov for øyeblikkelig hjelp. Dette er ikke holdbart. Ta derfor kontakt med kommunen for å få hjelp til å finne en fastlege. Kommunen har plikt til å veilede deg. Hver kommune har en fastlegeansvarlig, dette er ofte kommunelegen.

Oversikt over ledige fastleger i din kommune finnes også på helsenorge. no. Velg «Bytte fastlege» og velg deretter hvilket fylke og område

du vil finne fastlege i. Disse listene oppdateres fortløpende, og dersom du står uten fastlege, kan det være lurt å sjekke disse listene ofte.

Noen kommuner oppfordrer til

å sjekke kapasiteten på fastleger i nabokommunene for å unngå for lang ventetid. Du har rett til å bytte fastlege inntil to ganger per kalenderår. Dersom du velger en fastlege i nabokommunen, kan du dermed bytte tilbake til en fastlege i din kommune så snart det blir en ledig plass.

Behov for øyeblikkelig hjelp

Mange som er uten fastlege, er bekymret for om de vil få hjelp ved akutt sykdom. Som nevnt har alle rett til å være tilknyttet et fastlegekontor, og fast-legekontoret skal ta imot pasienter ved øyeblikkelig hjelp

De som står på en liste uten en fast lege, skal prioriteres av legene på legekontoret ved behov for øyeblikkelig hjelp.

Hvis du ikke står på en fastlegeliste, må du kontakte legevakten ved behov for øyeblikkelig hjelp.

Håp for bedring av situasjonen?

I flere undersøkelser har fast-legene rapportert om svært høy arbeidsbelastning. Dette gjør det vanskelig for fastlegene å følge

opp alle arbeidsoppgavene. Mange rapporterer også om at de ikke har tilstrekkelig tid til hver pasient, og mange har lang ventetid.

I august 2022 oppnevnte regjer-ingen et ekspertutvalg som skal

gi konkrete forslag til hvordan fastlegekrisen kan løses. Når dette skrives, er ikke endelig rapport publisert. Den 1. desember 2022 kom utvalget med en foreløpig rapport. Her anbefales det å opprette flere utdanningsstillinger, det som tidligere ble kalt turnusstillinger, (nå LIS1-stillinger. Utvalget konkluderer med at antall utdanningsstillinger (LIS1) er flaskehalsen. Alle som skal jobbe som fastlege trenger LIS1 for å kunne jobbe, og det er mange flere søkere enn stillinger.

Det blir spennende å se om denne anbefalingen følges opp i endelig rapport.

Dersom du har behov for juridisk bistand, kan du ta kontakt med oss i Advokat firmaet Legalis.

Vi tilbyr bistand innenfor alle privatrettslige spørsmål, og som medlem av Mage-tarmforbundet har du rett til en gratis inn ledende samtale og rabatterte timepriser.

Få hjelp av en spesialist på personskade og trygd

Advokatene hos Legalis bistår blant annet i saker som gjelder avslag på ytelser fra NAV, pasientskader, trafikkskader, voldsoffererstatning, ulykkesskader, yrkesskader...