Skal du søke familieinnvandring til Norge i 2025? Les om krav, inntektsgrenser og hvordan du går frem for å gjenforenes med familie i Norge.
Familieinnvandring til Norge gir utenlandske familiemedlemmer muligheten til å gjenforenes med en norsk eller nordisk statsborger. Dette er en viktig prosess for familier som ønsker å leve sammen i Norge. For å få oppholdstillatelse på grunnlag av familieinnvandring, må både søkeren og referansepersonen (den som bor i Norge) oppfylle visse krav. I denne artikkelen får du en oversikt over de viktigste vilkårene og hvordan du går frem for å søke.
Hvem kan søke om familieinnvandring til Norge?
Du kan søke om familieinnvandring dersom du har en nær familierelasjon til en person som er norsk eller nordisk statsborger. De vanligste familiemedlemmene som kan få oppholdstillatelse er:
I noen tilfeller kan også foreldre til mindreårige barn, eller voksne barn med særlige behov, søke – men her gjelder særlige vilkår.
Viktige vilkår for å få innvilget familieinnvandring
For å få innvilget en søknad om familieinnvandring, må flere kriterier være oppfylt. Her er de viktigste:
1. Alderskrav
Både søkeren og referansepersonen må som hovedregel være over 24 år. Dette gjelder for ektefeller, samboere og forlovede.
2. Forholdet må være reelt
Myndighetene vurderer om forholdet er ekte og ikke inngått for å oppnå opphold i Norge. Dette dokumenteres typisk med:
For samboere kreves det dokumentasjon på minst 2 års samboerskap eller felles barn.
3. Inntektskrav
Referansepersonen må kunne forsørge familien økonomisk. I 2025 er kravet til inntekt for familieinnvandring på minst 396 890 kr før skatt. Inntekten må være stabil, og det skal ikke mottas økonomisk støtte fra NAV (med noen få unntak). Inntekten kan komme fra arbeid, pensjon eller annen varig inntekt.
4. Felles bolig og planer om å bo sammen i Norge
Søker og referanseperson må ha planer om å bo sammen i Norge. Det kan kreves dokumentasjon på bolig og planer for bosetting.
5. Identitet må dokumenteres
Søkeren må dokumentere sin identitet gjennom gyldig pass eller andre offisielle ID-papirer. Har søkeren innreiseforbud til Norge eller Schengen, kan dette føre til avslag.
6. Forholdet må være frivillig
Det er et krav at forholdet ikke er inngått under tvang. Begge parter må kunne samtykke frivillig til ekteskap eller samboerskap. Tvangsekteskap fører til automatisk avslag.
Hva skjer hvis søknaden om familieinnvandring blir avslått?
Dersom UDI avslår søknaden, kan du sende en klage på vedtaket innen fristen. UDI vurderer da saken på nytt. Hvis de opprettholder avslaget, kan saken sendes videre til Utlendingsnemnda (UNE) for endelig vurdering.
Trenger du hjelp med familieinnvandringssøknaden?
Vi hjelper deg gjerne med å forstå reglene og sikre at søknaden din er komplett. Ta kontakt for rådgivning og veiledning gjennom hele prosessen.
Inntektskravet for familieinnvandring i 2025 er 396 890 kroner før skatt. Referansepersonen i Norge må kunne dokumentere stabil og varig inntekt.
Ektefeller, samboere, forlovede og barn under 18 år kan søke. I noen tilfeller kan også foreldre eller voksne barn søke, men det gjelder særskilte regler.
Saksbehandlingstiden varierer, men ligger vanligvis mellom 6 og 12 måneder. Du kan følge med på UDI sine nettsider for estimater.
Ja, du har rett til å klage på vedtaket. Først sender du klagen til UDI, og hvis avslaget opprettholdes, kan saken gå videre til Utlendingsnemnda (UNE).
Ja, hovedregelen er at begge parter må være over 24 år ved søknad om familieinnvandring – spesielt ved søknader fra ektefelle, samboer eller forlovede.
Advokatfirmaet Legalis hjelper deg i spørsmål om familiegjenforening, statsborgerskap, tilbakekall, utvisning og andre saker som gjelder utlendingsrett.