HjemArtiklerErstatning etter ulovlig oppsigelse

Erstatning etter ulovlig oppsigelse

Advokatfirmaet Legalis har nylig bistått en klient i en arbeidstvist om ulovlig oppsigelse. Kort tid etter forhandlingsmøte ble saken løst i minnelighet med en kompensasjon tilsvarende omtrent en årslønn og full erstatning av advokatutgifter. Vi gratulerer klient med et godt resultat!

Brudd på plikten til skriftlig arbeidsavtale

Klient hadde tiltrådt en stilling hos arbeidsgiveren, men skriftlig avtale hadde ikke blitt undertegnet. Kort tid etter tiltredelsen hevdet arbeidsgiveren at vår klient ikke var ansatt i bedriften og utestengte klient fra arbeidsplassen begrunnet i forhold som den ansatte opplevde som usaklige.

Etter flere mislykkede forsøkt på å komme i dialog med arbeidsgiveren hvor klient ble blankt avvist og følte seg maktesløs, tok arbeidstaker kontakt med Advokatfirmaet Legalis og advokat Baczkowska.

Manglende etterfølgelse av arbeidsmiljølovens sakbehandlingsregler

Advokat Baczkowska kunne raskt konstatere at et arbeidsforhold rent faktisk hadde blitt etablert og at arbeidsgivers avslutning av arbeidsforholdet hadde vært i strid med arbeidsmiljølovens regler.

Det ble på vegne av klient sendt ut en bestridelse til arbeidsgiver med krav om at det skulle avholdes et forhandlingsmøte i tråd med lovens krav.

Ettersom arbeidsgiver ikke hadde sørget for at skriftlig arbeidsavtale ble inngått gjaldt ikke reglene om prøvetid, som må avtales skriftlig, og den ansatte var i utgangspunktet å anse som fast ansatt med alminnelig oppsigelsesfrist.

Arbeidsgiver hadde heller ikke fulgt lovens saksbehandlingsregler med hensyn til opphør av arbeidsforholdet, siden den ansatte ikke hadde blitt innkalt til drøftelsesmøte for å drøfte påstått oppsigelsesgrunnlag.

Det er arbeidsgiver som har bevisbyrden for at det foreligger grunnlag for oppsigelse.

Krav til oppsigelse

Kravene til oppsigelse av en ansatt er strenge og enhver oppsigelse må være skriftlig og saklig begrunnet, samt inneholde en kort orientering om arbeidstakerens rettigheter utløst ved en oppsigelse.

Arbeidsgiveren fulgte ikke dette, og oppsigelsen måtte av den grunn anses som ugyldig.

Etter dialog erkjente arbeidsgiveren i forhandlinger å ha opptrådt i strid med arbeidsmiljøloven og partene ble enige. Grunnet belastningen det ville ha vært å gjenoppta arbeidsforholdet ble det enighet om å avslutte arbeidsforholdet mot at arbeidsgiveren betalte en kompensasjon til vår klient tilsvarende tilnærmet en årslønn, samt erstatning for klients utgifter til juridisk bistand i sin helhet.

Ha rett, og få rett

Som ovennevnte sak er et kroneksempel på, er det ofte stor forskjell mellom å ha rett og få rett. Juridisk bistand er derfor noen ganger helt nødvendig for å få rett. Saken viser også at det er ulike måter å vinne rett på, hvor rettslig prosess ikke trenger å være en forutsetning og nødvendighet for å løse en tvist.

I denne saken gav arbeidsgiverens seg etter en vel gjennomført forhandling, og saken ble dermed løst raskt og effektivt, og klient ble sikret lønn uten arbeidsplikt i lang tid fremover og kan når som helst påta seg annet arbeid for en annen arbeidsgiver.

Dersom du står overfor en lignende situasjon, anbefaler vi at du tar kontakt med Advokatfirmaet Legalis for en vurdering av saken din. Våre advokater har lang erfaring og ekspertise innen arbeidsrett, tvisteløsning og forhandlinger og brenner for faget. Som saken viser kan juridisk bistand lønne seg, og det er i slike saker mulig å kreve utgiftene til juridisk bistand erstattet av arbeidsgiveren.

Er du arbeidsgiver og lurer på hvordan du kan unngå vanlige tabber? Se våre 5 tips for arbeidsgivere i arbeidsrett og personalsaker.

Få hjelp av en spesialist på arbeidsrett

Trenger du advokat som er spesialist på arbeidsrett? Ta kontakt med Legalis for en innledende vurdering av din sak.