Ved kjøp eller salg av bil er det enkelte firmaer som driver med såkalt formidlingssalg. Det vil si at firmaet som sørger for at salget kommer i stand kun er en mellommann som opptrer som representant for selger, og ikke er eier av bilen. Dette kan skape problemer.
Vanligvis kjøper man en bruktbil direkte fra selger. Selger kan enten være en privatperson eller en næringsdrivende. Dette avgjør hvilken lov som gjelder og angir hvilke rettigheter og plikter både kjøper og selger har.
Kjøper du privat fra en privatperson, gjelder kjøpsloven. Kjøpsloven gjelder også dersom to næringsdrivende kjøper fra hverandre. Kjøper du som privatperson fra en næringsdrivende, gjelder forbrukerkjøpsloven. Som forbruker får du etter forbrukerkjøpsloven sterkere beskyttelse, og selger har større ansvar for mangler som oppstår etter salget.
De siste årene har det blitt vanligere med ulike typer formidlingssalg. Det vil si at en næringsdrivende sørger for å finne kjøper til en bil, utformer en avtale og ordner det formelle eierskiftet, men kun opptrer som representant for selger. Dette betyr at firmaet som sørger for at avtalen kommer i stand ikke eier bilen, og ikke er selger formelt sett.
I slike tilfeller vil privatpersonen som er eier av bilen kunne bli sittende med ansvaret overfor kjøper dersom det viser seg å være noe feil med denne. Kjøper kan i slike tilfeller bli overrasket over at firmaet som formidlet salget bilen ikke anser seg ansvarlig for feil og mangler. Selger kan på sin side bli overrasket over at han, og ikke formidleren, er ansvarlig.
Hovedregelen etter forbrukerkjøpsloven § 1 er at et firma som opptrer som representant for selger, er solidarisk ansvarlig sammen med selger overfor kjøper. I praksis betyr det at kjøper kan rette sine mangelskrav mot firmaet eller selgeren, eller begge.
Formidleren kan imidlertid reservere seg mot dette, ved å fraskrive seg ansvar i kjøpsavtalen. I slike tilfeller kan kjøper rette sine mangelskrav kun mot selger – med forbehold om at denne reservasjonen er gjort riktig fra formidlerens side. Formidleren som profesjonell part må gjøre både selger og kjøper oppmerksomme på fraskrivelsen av ansvar. I motsatt fall er han fremdeles ansvarlig. Her ser advokatene hos Legalis at det i mange saker ikke er gitt tydelig informasjon, slik forbrukerkjøpsloven krever, om at formidleren ikke er solidarisk ansvarlig sammen med selger. I slike tilfeller kan krav rettes også mot formidleren.
Kjøp av bruktbil kan føre med seg en rekke utfordringer, både for kjøper og selger. Som kjøper, er rettighetene ved bilkjøp betraktelig sterkere når man handler fra en næringsdrivende. Derfor bør man tenke seg godt om før man kjøper bil via formidlingssalg. Går man for kjøp via formidling – les avtalen nøye, og ikke vær redd for å stille spørsmål til formidleren. Det finnes mange varianter av formidlings- og mellommannssalg, kommisjonssalg og kombinasjonsavtaler. For eksempel bilbytte, der den ene parten betaler et mellomlegg, eller en form for formidling. Eller varianter der forhandleren påtar seg noe, men ikke alt ansvar. Variasjoner i salgsform viser hvor komplisert dette kan være.
Advokatfirmaet Legalis har flere dyktige advokater som har lang erfaring med å bistå i saker som gjelder feil og mangler etter kjøp av nye eller brukte biler. Mesteparten av utgifter til advokatbistand i tvister som gjelder bilkjøp vil privatpersoner kunne få dekket av forsikringsselskapet hvor bilen er forsikret. Les mer om rettshjelpsdekning i forsikringer her: Rettshjelpsdekning i din forsikring – kan du få dekket advokatutgiftene? - Advokatfirmaet Legalis
Få hjelp fra advokat i forbindelse med kjøp eller salg av bil, båt, motorsykkel (MC), bobil, campingvogn eller andre varer.