Denne artikkelen gir en oversikt over hvordan norske myndigheter vurderer asylsøknader, og hvilke faktorer som spiller inn når det avgjøres om en søker kan få beskyttelse i Norge. Les mer om kriteriene for asyl, hvordan asylintervjuer gjennomføres, og hvilke dokumentasjonskrav som gjelder ved søknad om asyl.
Når du søker om asyl i Norge, går søknaden først til UDI (Utlendingsdirektoratet), som vurderer om du kan få opphold på i Norge. Dersom UDI avslår søknaden, kan du klage på vedtaket til UNE (Utlendingsnemnda), som gjør en ny vurdering. I denne artikkelen fokuserer vi på de grunnleggende kriteriene som blir vurdert i denne prosessen.
Du kan få asyl i Norge hvis du- har en velbegrunnet frykt for forfølgelse på grunn av etnisitet, avstamning, hudfarge, religion, nasjonalitet, medlemskap i en spesiell sosial gruppe eller på grunn av politisk oppfatning ogikke kan søke beskyttelse hos hjemlandets myndigheter eller fordi du står i fare for å bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff ved tilbakevending til hjemlandet.
Selv om du ikke fyller vilkårene for asyl, kan du likevel få opphold i Norge hvis det foreligger sterke menneskelige hensyn i din sak eller om du har en særlig tilknytning til Norge.
Når du har søkt om asyl i Norge vil du få muligheten til å forklare deg om dine opplevelser i hjemlandet i et asylintervju. Du må få frem hvorfor du frykter forfølgelse i hjemlandet og hvilke hendelser du har blitt utsatt for i hjemlandet. I asylintervjuet er det viktig at du forklarer deg detaljert om dine opplevelser i hjemlandet og at din forklaring ikke er selvmotsigende. Om det er noe du ikke husker eller ikke er sikker på, er det bedre å si at du ikke klarer å plassere hendelsen på en eksakt dato, enn å si ulike datoer på når en hendelse skal ha skjedd. Det er videre viktig å huske på at norske myndigheter har mulighet til å sjekke opp ulike familiemedlemmers forklaringer opp mot hverandre. Det er derfor viktig at heller ikke disse strider mot hverandre. Det finnes mye god informasjon om hvordan UDI vurderer om du har rett på asyl på UDI sin nettside: Har søkt: Hva skjer med søknaden min mens jeg venter? - UDI.
For å ta stilling til om du fyller vilkårene for asyl i Norge vil UDI/UNE først og fremst se på din forklaring, om din forklaring er sammenhengende, troverdig og virker selvopplevd, samt om din forklaring stemmer overens med landinformasjon.
For å dokumentere din identitet ovenfor norske myndigheter, må du som regel levere identitetsdokumenter fra hjemlandet ditt og dokumentere din identitet. UDI har mulighet til å sjekke dine dokumenter og se om disse er ekte. For mer informasjon om identitetsvurderinger i utlendingssaker, trykk her: Krav til sannsynliggjort identitet i utlendingssaker | Advokatfirmaet Legalis.
UDI/UNE vil ta utgangpunkt i tilgjengelig landinformasjon når de vurderer om du har rett på asyl. De vil vanligvis ta utgangspunkt i Landinfo - Utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon sine rapporter. Du kan lese mer om Landinfo sin vurdering av ditt land på denne nettsiden: Landinfo.no. Hvis du mener at landinformasjonen Landinfo sitter på ikke er tilstrekkelig presis eller du har annen landinformasjon, kan du henvise til denne i en klage til UDI/UNE, hvis du får avslag på opphold i Norge.
Det er flere nettsider du kan benytte for å finne landinformasjon om ditt land som kan støtte opp om dine opplevelser i hjemlandet. Dette er nyhetsmedier i hjemlandet, internasjonale hjelpeorganisasjoner sine nettsider og andre lands vurderinger av ditt lands sikkerhetsnivå. For eksempel finnes det mange gode landrapporter på denne nettsiden: Country policy and information notes - GOV.UK.
Du bør også levere inn annen dokumentasjon som støtter opp om din asylforklaring, som for eksempel helserapporter og politirapporter. Jo mer bevis du kan legge frem, desto sterkere blir saken din
Som asylsøker i Norge har du rett på gratis advokat for å få hjelp til klage på avslag på asyl fra UDI. Ved avslag på asyl vil du vanligvis få tildelt advokat gratis av UDI.
Selv om du har fått endelig avslag på din asylsøknad hos UNE, vil du ha rett til ny vurdering av din sak, dersom det skulle være nye opplysninger i din sak.
Våre advokater har god erfaring med å behandle utlendingssaker og kan bistå innenfor alle saksområder innenfor utlendingsrett. Ta kontakt med en av våre eksperter for en kostnadsfri, innledende samtale om din sak.
Advokatfirmaet Legalis hjelper deg i spørsmål om familiegjenforening, statsborgerskap, tilbakekall, utvisning og andre saker som gjelder utlendingsrett.