HjemArtiklerReklame i sosiale medier – hvordan merke?

Reklame i sosiale medier – hvordan merke?

Rekviem for Selina går sin seiersgang på NRK tv om dagen. I følge serieskaperne er serien inspirert av historiene til Skandinavias første influensere – rosabloggere.

Allerede i bloggens spede begynnelse var det reklame på blogg – reklame i sosiale medier – og da som nå regulerte markedsføringsloven reklamen, selv om kjennskap til reglene for disse aktørene den gang var dårlig.

Men markedsføringsloven gjelder vel ikke meg?

Det ble selvsagt argumentert mot at markedsføringsloven gjaldt produktomtale på blogg og senere i ulike sosiale medier: «jeg snakker jo bare varmt om de produktene jeg helt ærlig kan stå inne for», var velkjente toner.

I dag har sosiale medier; Tiktok, Youtube, Instagram, Facebook, Snapchat osv. - overtatt tronen fra bloggene – for terrenget for reklame og annonsering endrer seg. Reklame og annonser for alt av varer og tjenester fremsettes i nye kanaler og med nye «vrier», men reklame er det like fullt.

Kartet for dette – markedsføringsloven – er derimot (relativt) konstant. Den gjelder i dag, som den gjorde på Selinas tid.

Av markedsføringsloven følger et krav til identifikasjon av reklame etter lovens § 3, sammenholdt med §§ 8 og 6. Formålet er at forbrukere umiddelbart skal gjenkjenne når de blir eksponert/utsatt for reklame.

Her kommer noen utgangspunkter du trenger å kjenne til – som annonsør eller influenser:

Reklame i sosiale medier – hva er det?

Alt som fremmer en næringsdrivende salg/omsetning av en tjeneste eller vare, som en influencer enten får en fordel for eller får betalt for å omtale/vise frem.

Hvordan merker man reklame godt nok?

En tommelfingerregel er å merke slik at forbrukerne får det med seg – merkingen skal være blikkfanget og man skal slippe å scrolle. Dvs. at alle som blir eksponert for innlegget i sosiale medier umiddelbart skal oppfatte at det er reklame de ser. Skriv «annonse», «reklame» etc. først i teksten eller innlegget – forbruker skal se dette før resten av teksten.

Husk at merkingen skal være stor nok, ha tydelig skrift og farge og være fremtredende, altså ikke være skjult.

Hva er for dårlig merking?

Utydelig eller liten skrift eller uklar font. Ingen kontrast mellom merkingen og fargen på bakgrunnen. Merkingen plasseres helt til slutt i teksten i innlegget slik at man f.eks. må scrolle lenge før man ser merking. Å gjemme eller skjule merkingen bak brukernavn bør også unngås.

Gode ord: reklame og annonse

Dersom du bruker ordene «reklame» eller «annonse» - så er det alltid tydelig nok.
Det er derfor ingen grunn til å være kreativ på dette området. Kreative øvelser og ordkløveri bør man bare unngå her.

Skriver du på norsk: bruk norske ord på merkingen. 
Skriver du på engelsk: da kan merkingen være på engelsk. Bruk ordene «advertising» eller «advertisement», som er ordene som Forbrukertilsynet anbefaler.

Hvem annonserer jeg for?

Produktet eller tjenesten du markedsfører har alltid en avsender eller en annonsør. Navnet på denne – hvem det reklameres for – skal alltid fremgå i innlegget.
Det er godt nok å bruke en tag/hashtag eller at det ellers er åpenbart/tydelig ut fra sammenhengen hvilken annonsør som omtales.

Hvilket ansvar har jeg?

Bruker du som selskap influensere til å markedsføre dine varer eller tjenester? Da er du som selskap hovedansvarlig for at reglene i markedsføringsloven følges. Da må du sørge for at markedsføringstiltak er utformet i tråd med kravene til merking av reklame.

Du må lære opp influensere du bruker til markedsføring, og angi hvilke krav til utforming og innhold markedsføringen skal ha.

Du kan heller ikke bare stole på at influenserne gjør som de skal – du har ansvar for å følge opp og kontrollere at det som legges ut er i samsvar med loven.

Og følges ikke reglene – typisk det legges ut innlegg som ikke er merket eller utilstrekkelig merket – så må du be influenserne fjerne eller endre innleggene.

Selv om annonsør er hovedansvarlig kan også influenser som bryter reglene få et medvirkningsansvar. Medvirkningsansvar kan for øvrig også andre som har medvirket til lovbruddene, f.eks. mediebyrå/influenserbyrå etc. få.

Hvilke konsekvenser har det om jeg bryter loven?

Forbrukertilsynet fører tilsyn med markedsføringsloven – og også annonsører og influenseres markedsføring i sosiale medier.

Selv om Forbrukertilsynet først og fremst skal søke å påvirke næringsdrivende til å innrette seg etter markedsføringsloven, så kan brudd på loven føre til sanksjoner.

Forbrukertilsynet kan fatte forbudsvedtak, påbudsvedtak, gi tvangsmulkt knyttet til vedtakene og i visse tilfeller og på nærmere vilkår overtredelsesgebyr. Slike sanksjoner kan også rettes mot medvirkere.

Det er også viktig å merke seg at enhver plikter å gi Forbrukertilsynet de opplysninger som tilsynet krever, og de kan også foreta granskning og kreve utlevering av dokumenter.

Jeg har fått strengt brev fra Forbrukertilsynet – hva gjør jeg?

Vi har flere advokater som er eksperter på markedsføringsloven og markedsføring i sosiale media. Flere av våre advokater har lang fartstid fra Forbrukertilsynet og kjenner godt til både reglene og prosess rundt tilsyn og vedtak.

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat og så lager vi en plan sammen.

Få hjelp av en spesialist på markedsføring og immaterialrett

Hos Legalis får du råd fra noen av landets fremste eksperter i markedsføringsrett. Våre advokater bistår også i alle typer spørsmål som gjelder opphavsrett til åndsverk, varemerker og design.