I denne artikkelen får du en oversikt over det viktigste du trenger å vite om uføretrygd. Hva er uføretrygd, hvem kan få uføretrygd og hvor mye kan du få?
Uføretrygd er en løpende ytelse som utbetales av NAV. Formålet med dette er å sikre inntekt for personer som har fått inntektsevnen sin varig nedsatt på grunn av sykdom eller skade.
For å kunne motta uføretrygd må flere vilkår være oppfylt.
Du må for det første være mellom 18 og 67 år gammel. Du må også være medlem av folketrygden og som hovedregel ha vært det de siste fem år. Er du bosatt i Norge, og har vært eller kommer til å være det i minst 12 måneder, vil du i de fleste tilfeller være medlem av folketrygden.
Du må videre ha blitt «varig» syk eller skadet. Dette betyr at selv om du er svært syk, vil du ikke få uføretrygd dersom sykdommen er midlertidig.
Som hovedregel må inntektsevnen din være nedsatt med minst 50 prosent for at du skal få uføretrygd. Dersom du mottar arbeidsavklaringspenger når du søker om uføretrygd holder det allikevel at inntektsevnen din er nedsatt med 40 prosent. Dersom du har en godkjent yrkesskade er det nok med 30 prosent.
Du kan først få uføretrygd når du har gjennomgått all hensiktsmessig behandling for å bedre inntektsevnen din. Dette kan være for eksempel å gjennomgå operasjoner, rehabilitering eller bruk av medisiner. Det må avgrenses mot vedlikeholdsbehandling som forhindrer at du blir verre, og behandling som kun bedrer livskvaliteten din.
Du må også ha gjennomført eller forsøkt å gjennomføre individuelle og hensiktsmessige arbeidsrettede tiltak uten at inntektsevnen din er bedret. Dette kan for eksempel være arbeidsutprøving hos en arbeidsgiver og kartlegging av muligheter på arbeidsmarkedet.
Hovedregelen er at uføretrygden beregnes på bakgrunn av inntekten din de fem siste kalenderårene før du ble ufør. Det er den gjennomsnittlige inntekten av de tre beste årene som legges til grunn. Dersom du er helt ufør, vil uføretrygden deretter utgjøre 66 prosent av den gjennomsnittlige inntekten.
Det er imidlertid et makstak på hvor mye du kan få i uføretrygd. Når ytelsen beregnes tas det kun med inntekt opptil 6 ganger folketrygdens grunnbeløp (G). Grunnbeløpet fram til 1. mai 2023 er 111 477 kroner. Maksimalt beregningsgrunnlag utgjør i dag 668 862 kroner, og maksimal utbetaling vil være 66 prosent av dette som er 441 448,92 kroner årlig.
Mange av våre klienter får avslag på uføretrygd fordi NAV mener at vedkommende ikke har gjennomført behandling i tilstrekkelig grad eller at det er behov for å gjennomføre ytterligere tiltak for å avklare inntektsevnen. I mange tilfeller vil helsetilstanden kunne forverres ved ytterligere aktivitet og tiltak, og i slike situasjoner er det hensiktsmessig å innhente dokumentasjon på dette fra lege eller andre behandlere. Vi opplever stadig at avslag på uføretrygd eller arbeidsavklaringspenger blir omgjort etter klage fra oss.
Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale om din sak: Personskade og trygd - Advokatfirmaet Legalis
Advokatene hos Legalis bistår blant annet i saker som gjelder avslag på ytelser fra NAV, pasientskader, trafikkskader, voldsoffererstatning, ulykkesskader, yrkesskader...